Ինչպես ապացուցել են գիտնականները, շաքարավազն ու քաղցրավենիքը բազմաթիվ հիվանդությունների պատճառ են: Գիտնականները կարծում են, որ կրծքագեղձի քաղցկեղը, սկրելոզն ու ինֆարկտը կապված են ճարպերի, շաքարավազի ու քաղցրավենիքի չափազանց շատ օգտագործման հետ: Նրանք, ովքեր որոշել են հրաժեշտ տալ այդ հիվանդություններին, պետք է ընդմիշտ մոռանան այդ մթերքների մասին: Շաքարը նաև քայքայում է ատամները, հենաշարժողական համակարգն ու մազերը:
Ժողովրդի շրջանում քաղցրակերներին հաճախ անվանում են ''չոր արբեցողներ'': Եվ գրեթե բոլոր երեխաներն, ովքեր չեն ստանում ածխաջրերը բնական վիճակում (մրգերից ու չրերից, քաղցր բանջարեղենից, պնդուկներից, արևածաղկի սերմերից, մեղրից), ձգտում են ուտել կոնֆետներ ու այլ քաղցրավենիք: Որպես կանոն, մեծանալով նրանք ավելի հաճախ են ալկոհոլային կամ վտանգավոր այլ խմիչքներ օգտագործում:
Աղն, ինչպես հայտնի է, անվանում են ''սպիտակ մահ'': Ավել աղի օգտագործումն առաջացնում է բազմաթիվ առողջական խնդիրներ, բայց պակաս աղն էլ մեծ ազդեցություն ունի օրգանիզմի վրա: Աղի օրական չափաքանակը 4 գրամ է:
mamul.am