Հետաքրքիր Փաստեր Չորեքշաբթի, 24.04.2024, 15:40
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта

Հետաքրքիր Փաստեր

Մրգերով աղանդերային նախաճաշ

Գիտնականները կարողացել են բացահայտել ծերության գենը և ազդել դրա վրա

Ստամբուլում հայկական եկեղեցու պահանջած գումարը չունենալու պատճառով հայը թաղվել է իսլամական կարգով

Կամբոջայում հայտնաբերել են այն հիվանդությունը, որից վերջին 3 ամիսներին մահացել են տասնյակ երեխաներ

Պամելա Անդերսոնը աճուրդի է հանում իր կրծքերը

Հոլիվուդյան աստղ Մեգան Ֆոկսը երկրպագուներին ուրախացրել է` համացանցում տեղադրելով երիտասարդ տարիների լուսանկարները: Նա խոստովանել է` դեռահաս

[Անիմացիա]
Жми КЛАСС

Ինտիմ հատվածում դաջվածքը լուրջ բնույթ է կրում

Էյֆելյան աշտարակը 370 մարդու կյանք է “խլել”

Հետևեք թռիչքի մեջ գտնվող բոլոր ինքնաթիռներին Օնլայն ռեժիմով

[Իրական կադրեր (ՎԻԴԵՈ)]
Թոնի Բրեքսթոնը` «հայավարի» Video

Երջանիկ ամուսնության գաղտնիքը. հետազոտություն

Բրիտանուհին 99 մլն-ով ավելի շատ գույն է տեսնում, քան սովորական մարդիկ

32 տարի անց կինը վերականգնել է քիթը, որը կտրել էր դաժան ամուսինը

Տրամադրությունը բարձրացնող մթերքներ

Արգենտինուհին ամուսնու գերեզմանոցը բնակարանի է վերածել

Կուբանի ջրհեղեղի հետեւանքով անհետ կորած է համարվում Դավթյանների ընտանիքը

Ժամանակակից կանայք սեքսից հաճույք չեն ստանում. մասնագետ

Նորածինը փրկել է մայրիկին

Поиск

Главная » 2013 » Январь » 29 » Սուրճը` կանանց մտավոր կարողությունների «պահապան». նյարդաբան
11:05
Սուրճը` կանանց մտավոր կարողությունների «պահապան». նյարդաբան


Սուրճի ստեղծման պատմությունն ընդգրկում է մի քանի փուլ: Այն սկիզբ է առել հին ժամանակներից, սակայն սուրճի ծագման մասին ստույգ թվային տվյալներ մինչեւ հիմա էլ չկան:

Համարվում է, որ սուրճի հետաքրքիր ազդեցությունն առաջինը նկատել են եթովպիացիների նախնիները, եթովպական Կաֆա քաղաքն էլ համարվում է սուրճի հայրենիքը, որտեղից գալիս է ըմպելիքի միջազգային անվանումը' կոֆե: Այսօր սուրճն աշխարհի ամենասիրված ու հանրամատչելի ըմպելիքներից է: Գոյություն ունի սուրճի մոտ քառասուն տեսակ, բայց օգտագործվում է ընդամենը չորս տեսակի բերքը:

Վիճակագրությունը ցույց է տալիս, որ մեր օրերում երկիր մոլորակի բնակչության ճնշող մեծամասնությունը համոզված է՝ օրն աշխույժ սկսելու լավագույն միջոցը մի գավաթ սուրճն է: Ըստ նույն աղբյուրի տվյալների' հայերն աշխարհում միջին չափավորությամբ սուրճ օգտագործողներից են. այս ըմպելիքի մեծ սիրահարներ են հատկապես սկանդինավյան երկրների բնակիչները, իսկ առաջատարը Ֆիլանդիայի բնակիչներն են:

Հայերի ավանդը սուրճի տարածման գործում նույնպես մեծ է. XVII դարում Եվրոպայում առաջին սրճարանը հայերն են բացել:

Հայաստանում տարեկան սպառվում է մոտ 11 հազար տոննա սուրճ:

Սուրճի գաղտնիքների, նրա դրական ու բացասական ազդեցությունների մասին մեզ հետ զրույցում հետաքրքիր փաստեր ներկայացրեց «Էրեբունի» բժշկական կենտրոնի էպիլեպտոլոգիայի բաժանմունքի նյարդաբան Նունե Եղիազարյանը: «Նյարդաբանական առումով, այն տեսակետը, որ սուրճը վնաս է, չնչին դեպքերում է արդարացված: Սուրճի չափավոր (օրական 4-5 բաժակ) օգտագործման դեպքում այն հիմնականում օգտակար է։ Երբեմն, երբ մարդը զգայուն չէ սուրճի նկատմամբ, վնասակար չէ նույնիսկ ավելի շատ քանակի օգտագործումը»,- նշեց Նունե Եղիազարյանը: Նա պատմեց, որ բազմաթիվ նյարդաբանական հիվանդությունների դեպքում հատկապես սուրճն ունենում է դրական ազդեցություն, օրինակ' միգրենի, որն ուղեկցվում է երկարատեւ գլխացավով ու դժվարությամբ է «ենթարկվում» ցավազրկողներին: Մասնագետի հավաստմամբ' սուրճը չափավոր օգտագործողների շրջանում Պարկինսոնի հիվանդության զարգացման հավանականությունն ավելի քիչ է, քան չօգտագործողների: Նա նաեւ հավելեց, որ միջին տարիքի կանանց մոտ սուրճի օգտագործումը մոտ 40%-ով նվազեցնում է ինսուլտի հավանականությունը, եթե, իհարկե, չեն ծխում:

«Կանանց շրջանում սուրճի կանոնավոր օգտագործումն օգնում է դեմենցիաների նվազեցմանը, այսինքն' պակասում է ավելի ուշ տարիքում մտավոր կարողությունների անկման հավանականությունը»,- պարզաբանեց նյարդաբանը:

Նրա խոսքով' ֆիզիոլոգիական առումով, սուրճը բարձրացնում է մարդու զգոնությունը. «Կատարվել են հետազոտություններ, որոնց արդյունքում պարզվել է, որ մարդը, ում սուրճ են տվել, ավելի հեշտ է հիշում ինֆորմացիան, քան նա, ով չի խմել»:

Նյարդաբանը հավելեց' հիշողությունը' ըստ էության, չի ավելանում, ակտիվանում է ուղեղի աշխատանքը։

Անդրադառնալով սուրճի չարաշահման դեպքում առաջացող խնդիրներին' Նունե Եղիազարյանն ասաց, որ խնդիրներ կարող են առաջանալ այն մարդկանց մոտ, ովքեր զգայուն են սուրճի նկատմամբ, այսինքն՝ կախված է օրգանիզմի առանձնահատկություններից: Սուրճի ազդեցությունը վատ տանող մարդկանց մոտ նկատվում է գրգռված վիճակ, սրտխփոց, ճնշման բարձրացում, անքնություն:

Սուրճ օգտագործելիս պետք է զգուշանան հատկապես հիպերտոնիկ հիվանդները. հայտնի է դրա ներգործությունը սրտի, արյան ճնշման վրա:

 

Հեղինակ. Շողիկ Գալստյան

Սկզբնաղբյուր. med-practic.com

LADYNEWS.am

Просмотров: 556 | Добавил: Stepan | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Նկարներ

Copyright MyCorp © 2024